Verslaafd aan internet, gamen, social media, het bestaat echt.

Merk jij ook wel eens de kick die het geeft wanneer je je e-mail opent, wanneer je over het net surft op zoek naar informatie waarin je geïnteresseerd bent, als je je Twitterberichten afstruint, een sms’je ontvangt (van je lief) of wanneer je op de Facebook pagina van je vrienden gluurt om te kijken wat zij aan het doen zijn? Let er eens op, het zoeken op internet naar nieuws levert je iets op, het doet iets met je, het vervult een behoefte en het creëert een behoefte. Een behoefte die alsmaar groter wordt en voor je het weet besteed je veel meer tijd dan je eigenlijk wilde achter de computer.

Wat hebben alcohol- & drugsverslaving en internetverslaving gemeen?

De overeenkomst tussen verslavingen is dat ze het vrijkomen van een bepaalde stof in de hersenen – dopamine genaamd – stimuleren. Dopamine is een neurotransmitter die verschillende functies heeft en onder andere betrokken is bij het beloningssysteem in de hersenen. Dit betekent dat zodra er dopamine vrijkomt je je goed en lekker voelt. En al snel voel je de drang naar meer, meer van het gedrag dat de dopamine-afgifte triggerde. Voor je het weet breng je al surfend steeds meer tijd door op het internet, heb je steeds meer tabs tegelijkertijd openstaan, heb je je geabonneerd op verschillende nieuwsbrieven en nieuwskanalen en raak je verder verwijderd van de face to face wereld.

Uit onderzoek is gebleken dat vooral het zoeken naar nieuwe informatie de hersenen op dezelfde manier verandert als alcohol en drugs (aldus onderzoek uit China). Het gaat dus niet zozeer om het scoren (van het nieuws) zelf, maar het anticiperen op het vinden van nieuwe informatie. Door het internet, waar veel informatie snel toegankelijk is, neemt de kans toe om verstrikt te raken in een vicieuze dopaminecirkel. Het jagen naar nieuws verhoogt de dopamine-afgifte en de dopamine-afgifte creëert de zucht naar meer dopamine, meer nieuws, meer informatie. Dit zet aan tot meer zoekgedrag, het jagen naar het beste koopje, het vergelijken van producten, de beste deal en het nieuwste nieuws. Het is vooral dit jagen dat de dopamine-afgifte bevordert. Voor je het weet loopt het uit de hand en volg je steeds meer nieuws, blogs, social media, fora en nieuwskanalen en kom je aan je activiteiten in de echte wereld niet meer toe. De kans is groot dat je een verslaving aan het ontwikkelen bent. Wil je weten hoe het met jouw internetgedrag gesteld is en of je een verslaafd bent, doe dan hier de zelftest.

Internet met mate

Ook als je internetgedrag nog geen extreme vormen aangenomen heeft, is het verstandig om jezelf de volgende vragen eens te stellen. Wat is de reden dat je op internet zit. Zoek je iets specifieks of is het een gewoonte, een tijdverdrijf of een manier om spanning te reduceren? Merk je dat je belangrijkste reden tot vreugde of plezier het surfen op internet is, dan moeten nu de alarmbellen gaan rinkelen. Lees onderstaande tips en probeer het tij te keren. Lukt het niet, maak dan een vrijblijvende afspraak, dan kijken we samen hoe ik je kan helpen.

Tips:

 • Spreek met jezelf een maximale tijd af die je op internet wilt besteden en hou je hieraan (zet desnoods de kookwekker).
 • Bepaal voordat je op internet gaat wat je daar gaat doen (en wat niet!). Beperk je daartoe en laat je niet verleiden door allerlei links en trap niet in de Google-val door in het wilde weg te surfen en links en advertenties te volgen.
 • Kies welke blogs en discussiegroepen je interesseren en abonneer je daarop. Hier zul je meer geïnspireerd door raken dan door het hap snap volgen van “no-news”.
 • Vraag je regelmatig af of dat wat je op internet doet je inspireert of juist weerhoudt om dingen te doen die je graag wilt doen.
 • Wissel je internetgebruik (wat vooral heel snel is) af met “slow entertainment” zoals het lezen van een boek, kletsen rond de keukentafel, borrelen bij de open haard of haal de bordspelen onder het stof vandaan. Zo gun je je hersenen ook de tijd om even bij te komen.
 • Kies bewust voor natuurlijke en gezonde activiteiten die de dopamine-afgifte bevorderen zoals gezond eten, voldoende beweging en meditatie. Spreek in levende lijve af met je vrienden en spreek af je telefoon in je tas te laten tijdens je afspraak. Kortom: zorg ervoor dat je geen slaaf van het internet wordt!

Volgende week een artikel over Facecrack zoals Facebook inmiddels ook wel wordt genoemd.

5 reacties op Verslaafd aan internet, gamen, social media, het bestaat echt.

 1. Matthea Osinga zegt:

  Ik vraag me ook wel eens af hoeveel mensen op zoek zijn naar aandacht. Zo veel mogelijk likes, mentions, retweets. Het is de ideale manier voor mensen om soort van in the spotlight te staan, maar vaak gebeurt er ook niets (geen like, geen mention) en dan is er teleurstelling.

 2. Inderdaad, er zijn waarschijnlijk meerdere redenen waarom mensen veel tijd op internet besteden. En die redenen kunnen elkaar weer versterken. Als je bijvoorbeeld een deel van je identiteit haalt uit het aantal likes, mentions en retweets en daarnaast genereert het zoeken naar likes, mentions en retweets tot verhoogde dopamine-afgifte dan versterkt het één het ander. Voor je eigenwaarde heb je reacties nodig, maar ook om aan de dagelijks “shot” dopamine te komen. Dubbelop dus en reden temeer om aandacht te besteden aan natuurlijke dopamine-activiteiten waar ook de kans op teleurstelling kleiner is (face2face afspraken, boek lezen, wandelen, gezond eten etc.)

 3. Pingback: Nooit meer naar buiten | De Reis naar kennis

 4. Pingback: Normaal doen met smartphones en social media. Wat betekent dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s