Ratrace – wie er het eerst is, krijgt een burn-out!

“Hoe gaat het met je?” “Ja, goed, lekker druk”. Wat is er met ons aan de hand? Wat heeft “druk” te maken met “lekker” en waarom zou het dan “goed” gaan? Hoe zou het zijn als je zou antwoorden “ja goed, ik heb een dag vrij genomen en helemaal niets gedaan”. Voor een sabbatical van enkele maanden of een half jaar durft men doorgaans nog wel uit te komen, maar er wordt wel meteen bij verteld wat er allemaal gepland staat voor de komende vrije tijd. Die vrije tijd is dan ineens veel minder vrij dan een sabbatical doet vermoeden. Er worden complete wereldreizen ondernomen, boeken geschreven, ouders verzorgd. Allemaal heel mooi natuurlijk, maar ook dat vraagt energie.

Het lijkt wel of we massaal bang geworden zijn om niets te doen, om niet productief te zijn. Bang voor de stilte, we doen er alles aan om het niet stil te laten worden. We rennen van hot naar her, houden alle ballen in de lucht en lijken ons niet eens af te vragen waar we zelf behoefte aan hebben. Kinderen moeten van en naar school, sport, muziekles worden gebracht, carrières mogen niet veronachtzaamd worden en sociale contacten moeten onderhouden worden. En als we dan een paar minuutjes “over” hebben op een dag, dan vullen we die snel met sociale media. Even een bericht op Facebook of Twitter over waar we allemaal mee bezig zijn. Stel je voor dat iemand zou denken dat we aan het nietsen zijn.

Onlangs besteedde Paul Rosenmöller in zijn programma Spraakmakende Zaken aandacht aan het onderwerp burn-out http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1347906 . Met moeite had hij twee ervaringsdeskundigen aan tafel weten te krijgen die over hun burn-out wilden spreken. Eén van hen was Alexander, een jonge vent die zichzelf op een dag aantrof op een t-splitsing, linksaf naar de Gall & Gall of rechtsaf naar de psycholoog. Hij koos voor de laatste. Alexander was net afgestudeerd, was een eigen zaak begonnen en noemt zijn relatie met werk destijds “verstoord”. Er was geen ruimte meer voor iets anders dan werk en zijn eigenwaarde was gekoppeld aan zijn werk en prestaties.

De andere gast was Anneloor van Heemstra. Zij maakte een documentaire over haar burn-out, die ze overigens nog steeds niet volmondig toegaf. Als je de documentaire bekijkt wordt snel duidelijk dat ook Anneloor van het een naar het ander rent, emotioneel labiel is en vooral heel erg moe. Anneloor, en vele anderen met haar, is niet de enige die moeite heeft met het erkennen van een burn-out. Hoewel zo’n 10% van de bevolking op een bepaald moment een burn-out heeft, met een piek van 15% in de leeftijdscategorie 20 – 30 jaar, is het nog geen officiële diagnose en wordt de behandeling als zodanig niet vergoed door de zorgverzekering.

Wat zijn precies de kenmerken van een burn-out? Hierover bestaan verschillende meningen. Als je op Google de term burn-out intypt, krijg je al gauw pagina’s lange overzichten van kenmerken. De meest voorkomende (en meest herkenbare?) zijn waarschijnlijk chronische overbelasting op één of meerdere levensgebieden (gezin, werk, sport, studie, ziekte). Deze chronische stress leidt tot chronische vermoeidheid, apathie (nergens meer zin in hebben) en het onvermogen om rust te kunnen nemen en op adem te kunnen komen. Altijd maar doorgaan, presteren, nieuwe ideeën genereren, aan verwachtingen (van jezelf en je omgeving) willen voldoen en heel veel móeten. Vaak zijn mensen ook trots op dit drukke leven en halen er een vorm van identiteit uit. Of zoals Anneloor het noemt “ik was een speelbal geworden in mijn eigen flipperkast”.

Tips om burn-out te voorkomen:

 • Maak niet teveel (sociale) afspraken op een dag.
 • Spreek met jezelf af hoeveel tijd je per dag achter je computer wilt zitten.
 • Beperkt het gebruik van social media.
 • Plan regelmatig “me-time” in, een dag, een uur voor jezelf waarin je niet gestoord wordt.
 • Breng tijd door in de natuur.
 • Beweeg, ga sporten, wandelen of fietsen.
 • Ga op tijd naar bed en sta op tijd op.
 • Eet gezond en regelmatig.
 • Maak keuzes en stel prioriteiten.
 • Geef je grenzen aan en zeg een “nee”.
 • Luister naar je lichaam (hoofdpijn, rugpijn, andere pijn, doe het wat rustiger aan)
 • Vraag hulp als je er niet uitkomt.

Meer lezen? Lees hier het artikel van Tim Kreider van de New York Times.

3 reacties op Ratrace – wie er het eerst is, krijgt een burn-out!

 1. Mike zegt:

  durf eens te zeggen dat je je e-mails niet gelezen hebt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s