Ben jij een nieuwsjunck?

Wanneer heb jij voor het laatst naar het journaal gekeken? En? Wat waren de onderwerpen? Werd je daar gelukkig van? “Nieuws is slecht voor je gezondheid, leidt tot angst en agressie en verhindert je creativiteit en denkproces,” schrijft de Zwitserse auteur Rolf Dobelli in The Guardian. Dobelli geeft tien argumenten voor zijn stelling dat nieuws even slecht voor je geest is als suiker voor je lichaam.

Kranten

10 REDENEN OM NOOIT MEER NAAR HET NIEUWS TE KIJKEN, TE LUISTEREN OF NIEUWS TE LEZEN

 1. Nieuws misleidt. De media hebben een onverzadigbare honger naar sensatie en maken van elke mug een olifant. Terrorisme en vliegtuigcrashes zijn volgens Dobelli goede voorbeelden van dramatische onderwerpen die statistisch gezien ronduit irrelevant zijn.
 2. Nieuws is onbelangrijk. Het voorbije jaar heb je wellicht vele duizenden artikelen gelezen. Kun je er echter één opnoemen dat je geholpen heeft om een betere beslissing te maken in je leven? Nieuwsconsumptie zou je een concurrentieel voordeel opleveren, maar niets is minder waar: hoe minder nieuws je consumeert, hoe minder tijd je verspilt.
 3. Nieuws verklaart niets. Nieuwsitems zijn praktisch altijd oppervlakkig. ‘Feiten’ zijn nutteloos zonder de onderliggende context, maar die is vaak te complex om in zo’n item te behandelen.
 4. Nieuws is slecht voor je gezondheid. Paniekerige verhalen in de media hebben een nadelig effect op je hormoonbalans, hersenen en immuunsysteem. Het zorgt voor een contante stressreactie in je lichaam wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen, groeistagnatie (haar, botten, cellen), nervositeit en infecties. Bovendien word je er vaak ook angstig, agressief en apathisch van.
 5. Nieuws bevestigt je vooroordelen. We houden van artikelen die onze vooroordelen bevestigen met als gevolg dat onze denkfouten zich blijven vermenigvuldigen.
 6. Nieuws verhindert onafhankelijk denken. Nadenken vraagt om concentratie. Concentratie vergt ononderbroken tijd om te reflecteren en te verwerken. Instant nieuws is snel voorkomt dat je je kunt concentreren. Er wordt precies verteld je moet denken. De onophoudelijke stroom van nietszeggende informatie zorgt ervoor dat we steeds oppervlakkiger gaan denken en dat ons denkvermogen afneemt.
 7. Nieuws is verslavend. Een nieuwsitem komt nooit alleen. In de dagen en weken die er op volgen, verschijnen er regelmatig follow-ups die we ook (willen) consumeren. Onze hersenstructuur verandert als gevolg van het volgen van dit snelle, korte nieuws en we verleren om boeken te lezen en lange artikelen in ons op te nemen.
 8. Nieuws verspilt tijd. Als je iedere dag ’s ochtends 15 minuten de krant leest, 15 minuten nieuws tijdens lunch volgt, 15 minuten nieuws op tv kijkt voor het slapen en hier en daar 5 minuten rekent voor afleiding en opnieuw focussen, dan verpil je per week een halve dag aan nieuwsconsumptie. Nieuws is geen schaars goed, aandacht wel. Je kunt veel betere dingen doen met je tijd.
 9. Nieuws maakt ons passief. De dagelijkse stortvloed aan nieuwsberichten over zaken die we niet kunnen veranderen maakt van ons pessimistisch, apathisch, sarcastisch en fatalistisch.
 10. Nieuws doodt onze creativiteit. Weinig creatieve genieën waren of zijn nieuwsjunkies, maar oncreatieve geesten verslinden vaak nieuws zoals drugs. In het nieuws hoor je over oude oplossingen, maar je leert nooit hoe nieuwe oplossingen te bedenken.

Maar wat dat wel?

Is het niet een beetje onverschillig of misschien zelfs egoïstisch om niet op de hoogte te zijn van het (wereld)nieuws? Niet overal ter wereld zijn mensen even bevoorrecht als in het Westen. Het probleem met het volgen van nieuws om het volgen van nieuws is dat het niemand helpt. Dus ook de minder bedeelden niet. Hier een paar tips die wel helpen en waardoor je meer (participatief) betrokken bent:

 • Kies welk nieuws je wilt volgen en wanneer (misschien beter niet vlak voor je gaat slapen?). Sta er eens bij stil hoe je je voelt nadat je een artikel hebt gelezen of nadat je door de tv bent overstelpt met beelden van kwaad en leed van de hele wereld.
 • Lees goede, achtergrondartikelen. Deze doen een beroep op je denkvermogen in tegenstelling tot de hapklare brokken nieuws die wij dagelijks slikken zonder erbij na te denken.
 • Teken petities tegen onrecht en draag op die manier je steentje bij.
 • Loop eens mee met een demonstratie en voel je verbonden met eensgezinden.
 • Geef geld aan een goed doel.
 • Doe vrijwilligerswerk.
 • Koop geen onverantwoorde producten waardoor de omstandigheden van minder bedeelden alleen maar verslechteren (kinderarbeid, uitbuiting, producten voor dumpprijzen).
 • Koop biologisch geteelde producten van de locale producenten. Zo draag je bij aan natuurbehoud en verminder je je CO2 voetafdruk.

Een reactie op Ben jij een nieuwsjunck?

 1. Ik kijk eigenlijk helemaal geen tv meer en dus ook geen nieuws. We hebben wel een krant maar daar heb ik eigenlijk nooit tijd voor op het moment 🙂 Ik probeer wel in ieder geval de koppen te snellen en dat doe ik op internet ook af en toe, dat ik een beetje weet wat er speelt want ik voel me wel onnozel als iemand het heeft over iets wat in het nieuws is en ik weet niet waar het over gaat 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s