10 tips om optimaal te profiteren van je therapie

Therapie kost tijd en geld. Als je eenmaal de stap hebt genomen om in therapie te gaan of je zit al in therapie, wil je natuurlijk zoveel mogelijk profijt hebben van de sessies. Hieronder lees je wat je zelf kunt doen om de sessies zo optimaal mogelijk te benutten.

  1. Benoem het onbenoembare. Spreek je uit, ook als je zelf nog niet precies weet waar het over gaat, datgene wat je nog nooit eerder hebt benoemd en wellicht datgene over jezelf dat je het liefst verborgen houdt. Sluit in, in plaats van uit. Alles wat we verwerpen zullen we worden (of zijn we al). Vraag jezelf af wat je niet benoemt, wat hou je buiten de therapie? Vervolgens kun je besluiten het toch in te brengen. Wie weet wat het je zal brengen!
  2. Hou een dagboek bij. Schrijf, teken, knutsel en wees niet bang je fantasie te laten gaan of creatief te zijn. Dit houdt je therapie levend tussen de sessies in. Verzamel inzichten en doorbraken door ze op te schrijven. Sta jezelf toe om alles wat er in je opkomt op te schrijven. Wees een dichter, een verhalenverteller, een kunstenaar.
  3. Laat los dat je ergens naartoe moet. Stop met streven naar het eindpunt, de oplossing, het moment waarop alles perfect is. Je kunt een intentie nemen voor jezelf waarbij je je verlangen serieus neemt. Hou het daarbij en voorkom het streven naar het worden van een beter mens, een betere versie van wie je nu bent. Het veronderstelde eindpunt is een illusie. Er zal nooit een moment komen waarop alles uitgewerkt en perfect zal zijn.
  4. Benut de relatie met je therapeut. Richt je op wat er gebeurt in de kamer tijdens de sessie. Ontwikkel een interesse voor je relatie met je therapeut en hoe deze relatie een bron kan worden voor leren en persoonlijke groei. Besteed minder tijd aan het beschrijven en vertellen van dingen die er zijn gebeurd buiten de kamer. Besteed meer tijd aan nieuwsgierigheid in het hier en nu met je therapeut.
  5. Alles is waardevol en belangrijk. Wees je bewust van jezelf en vertouw op jezelf. Alles wat je opmerkt tijdens een sessie is waardevol. Benoem het ook al denk je dat het op dat moment irrelevant is.
  6. Mediteer. Breng stilte, bewustzijn en inzicht door meditatie. Dit zal je therapie ten goede komen en andersom. Het observeren van je lichaam, emoties en gedachten (body, feelings, mind) zal bijdragen aan diepere inzichten en aan het leggen voor een basis voor dieper werk. Gebruik mindfulness om reacties in het hier en nu op te sporen en vast te leggen.
  7. Betrek het lichaam. Breng je lichaam en alles wat het heeft te zeggen in de sessie. Wees je bewust van je lichaam en luister goed en met respect naar wat het zegt. Hoe beter je leert luisteren, des te meer toegang je zult krijgen tot de schat aan rijkdom die in het lichaam besloten ligt.
  8. Omarm het onbekende. Neem je verhalen voor wat ze zijn: verhalen. Vertel je verhaal en wees vervolgens bereid om het naast je neer te leggen. Sta jezelf toe om niet te weten, ontwikkel een nieuwsgierigheid naar je blinde vlekken. Laat de vaste wal los, en zwem naar open zee!
  9. Creëer een netwerk rondom je therapeutische werk. Zoek steun en een luisterend oor bij gelijkgestemden. Creëer een netwerk van vrienden, reisgenoten op je pad.
  10. Wees mild voor jezelf.

becoming someone

Tekst bewerkt n.a.v. Psychosynthesis Trust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s